ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΛΕΝΙΑΣ

 
Αρχική   Επιστροφή    
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Προλήψεις

 
Κλένια
Ιστορία
Φωτογραφίες
Αξιοθέατα
Ηθη & έθιμα
Λαογραφία
Video
Χάρτης
Πρόσβαση
 
 
Σύλλογος
Μύνημα Προέδρου
Ιδρυτικά μέλη
Νέα ανακοινώσεις
Εκδηλώσεις
Χορευτικό
Επικοινωνία
 
 
Όροι Χρήσης
Ευχαριστίες
 
 
 
 
 
 

 

 

 

Οι προλήψεις ήταν πολύ διαδεδομένες στα χωριά της περιοχής. Τις ήξεραν οι μεγάλοι και προσπαθούσαν να τις μεταδώσουν και στους νεότερους.

 

Νεράιδες
                Λέγονται και Ανεράιδες ή Ανεράδες. Το όνομά τους προέρχεται από τις Νηρηίδες, τις θαλάσσιες νύμφες που ταυτίστηκαν με τις Νύμφες των πηγών. Σε διάφορα μέρη της Ελλάδας οι Νεράιδες γίνονται Ξωτικά, Αγερικά, Ανεμικές, Ξωνέρια, Κυράδες, Καλομοίρες, Καλούδες. Εμφανίζονται στα σπήλαια, στις πηγές, κοντά στα πηγάδια στα ποτάμια αλλά και στους αγρούς και στα αλώνια. Διακρίνονται επίσης σε τοπικές και ξενικές. Οι τοπικές είναι καλές και προστατεύουν τους συντοπίτες τους, ενώ οι ξενικές είναι επικίνδυνες. Οι όμορφες Νεράιδες με μακριά μαλλιά και λευκά φορέματα είναι καλόγνωμες, αν και μπορούν να γίνουν επικίνδυνες. Οι άσχημες και μαυροντυμένες είναι πάντα κακές. Οι μαυροφορεμένες κατοικούν στα σκοτεινά σημεία και τις χαράδρες των βουνών. Άλλοτε παρουσιάζονται κόρες ωραιότατες λευκοφορεμένες. Άλλοτε σαν ανθρωπόμορφα τέρατα πανύψηλα με δάχτυλα γυρισμένα ξανάστροφα με πόδια ανάποδα τα μπρος πίσω και τα πίσω μπρος.
                Πιστεύεται ακόμη ότι κατά την εποχή του θερισμού, που οι μητέρες αναγκάζονταν να βοηθούν τους συζύγους τους έπαιρναν μαζί και τα μωρά τους, τα άλλαζαν ή τα παραμόρφωναν. Η συνήθεια αυτή από το 1930 περίπου έπαψε να υπάρχει. Αυτό οφείλονταν και στους τότε δασκάλους που διαφώτισαν τους χωρικούς και τους έπεισαν ότι τα βρέφη διατρέχουν πολλούς κινδύνους στην εξοχή. Σ΄ αυτό συνετέλεσε και η εμφάνιση φιδιών κοντά στα παιδιά ίσως εξ αιτίας του γάλακτος, που ιδιαίτερα αγαπούν τα φίδια και απαλλάχτηκαν οριστικά από τα βάσανα και τις ταλαιπωρίες και οι μητέρες και τα βρέφη και τα μικρότερα παιδιά,    Οι νεράιδες, τις περισσότερες φορές, εμφανίζονται να χορεύουν. Ο χορός και μάλιστα ο δετός είναι η πιο προσφιλής ενασχόληση με τη συνοδεία τραγουδιού και μουσικής. Παρουσιάζονται όμως και να πλένουν ή να κουβαλούν νερό ή να φουρνίζουν ή να φτυαρίζουν θησαυρό γι΄ αυτό θεωρούνται και φύλακες θησαυρών. Ακόμη παρουσιάζονται με μορφή ανεμοστρόβιλου. Τότε λέγονται «αγερικά» διότι πιστεύουν ότι όταν σε καιρό νηνεμίας ξεσπάει απότομα ανεμοστρόβιλος περνούν νεράιδες. Τότε κάμνουν τρεις φορές το σημείο του σταυρού ή αγιάζουν με αγιασμό για να διαλύσουν τη θύελλα που ξέσπασε.

Μερικές από τις προλήψεις και τις δεισιδαιμονίες που υπήρχαν:

Να αποφεύγουμε να κοιμόμαστε κάτω από τη συκιά και καρυδιά γιατί δεν μπορούμε να ξυπνήσουμε

Να μην κοιταζόμαστε νύχτα στον καθρέφτη γιατί αρρωσταίνουν τα μάτια μας

 Να μη δανείζουμε μετά τη δύση του ηλίου αυγά, αλεύρι, προζύμι, και αλάτι γιατί παθαίνει ζημιά η οικογένεια.

 Τις Κυριακές δεν επιτρέπεται να σκάβουμε, να ζυμώνουμε, να σπέρνουμε, να ράβουμε και να λουζόμαστε.

 Μέσα στο σπίτι να μην αφήνουμε ανοιχτές τις ομπρέλες γιατί φέρνουν γρουσουζιά.

 Όταν φεύγει κάποιος για ταξίδι να μην σκουπίζουμε το δωμάτιό του τη ίδια μέρα ούτε να στρώνουμε το κρεβάτι του γιατί θα πάθει κακό στη διάρκεια του ταξιδιού.

 Ο μουσαφίρης μετά το φαγητό να μην διπλώσει την πετσέτα του γιατί δεν ξανάρχεται.

  Όταν μπουσουλάει το μικρό παιδί θα έρθει μουσαφίρης.

 Όταν χυθεί ο καφές από την μεριά που πίνουμε θα πάρουμε χρήματα και όταν χυθεί από την αντίθετη μεριά θα δώσουμε χρήματα.

 Όταν έχει φαγούρα η δεξιά παλάμη θα δώσουμε χρήματα ή θα χαιρετήσουμε κάποιον ενώ όταν έχει η αριστερή θα πάρουμε χρήματα.

 Τα παιξίματα των ματιών, τα βουίσματα των αυτιών, οι φαγούρες στις παλάμες εξετάζονταν είτε για καλό, είτε για κακό, είτε για χρήματα.

Το ανοιγμένο ψαλίδι εξετάζεται ότι σε κατασέρνουν και το τρίξιμο της φωτιάς επίσης. Γι' αυτό οι γυναίκες σπεύδουν να κλείσουν ένα ανοιγμένο ψαλίδι ή να ανακατέψουν τη φωτιά για να διακόψουν το σφύριγμα του ξύλου και να πάψει η κακογλωσσιά σε βάρος των νοικοκυραίων του σπιτιού.

 Το φώναγμα της κουκουβάγιας, τα ουρλιαχτά του σκύλου και το σκάψιμο της γης με τα νύχια του, προμηνούσαν μεγάλο κακό για αυτούς που τα άκουγαν και τα έβλεπαν.

Επίσης το κόψιμο του δρόμου από φίδι ή λαγό θεωρούνταν κακός οιωνός.

Η αλογόμυγα έφερναι ευπρόσδεκτο ξένο στο σπίτι.

Η πασχαλίτσα θα φέρει κάτι καλό και η αθώα αγριομέλισσα με το βουητό της, θα φέρει τη αρρώστια.

Αν είχες ελιά στην πλάτη, πίσω έχεις τα βάσανα.

Οι παλάμες των χεριών δεν έπρεπε να ακουμπούν συγχρόνως τα μάγουλα με το σαγόνι γιατί θα έφερνε κάτι κακό

 

 

Επάνω

Copyright © 2008 Πολιτιστικός Σύλλογος Κλένιας