Αξιοθέατα

Τα αξιοθέατα και ιστορικές τοποθεσίες μας μόνο με επιτόπια επίσκεψη θα έρθετε με αυτά σε τέλεια επαφή.

Ενημερωτικά μόνο παρατίθενται εδώ τα σημαντικότερα στοιχεία, σαν ερέθισμα για όποιον ενδιαφέρεται, ώστε να τα ανακαλύψει και να νιώσει το ιδιαίτερο εκείνο αίσθημα της πρώτης επαφής.

Ο βυζαντινός ναός του Αγίου Νικολάου με αρκετά ενδιαφέρουσες βυζαντινές τοιχογραφίες και χρονολογείται περίπου στο τέλος του 12ου αιώνα.

Ο μεταβυζαντινός ναός του Αγίου Παντελεήμονα (πρώην Άγιος Νικόλαος) με τις τοιχογραφίες του Μαρίνου Κακαβά και χρονολογείται το 1593.

Η Ζωοδόχος πηγή (Μουσκουφίτσα) με την μάχη της Κλεισούρας, που χρονολογείται το 1800 και πρόσφατα ανακαινίσθηκε.

Και το σπήλαιο που ο Wiseman αναφέρει ότι η κατοικήθηκε ήδη από την κλασική εποχή. Με σταλαγμίτες και σταλακτίτες εξαιρετικά μεγαλοπρεπείς.

Από τα ξωκλήσια λειτουργούνε σήμερα ο Άγιος Δημήτριος, η Αγία Σωτήρα (Μεταμόρφωση) ο Άγιος Νικόλαος (Βυζαντινός) Ο Άγιος Παντελεήμονας (Μεταβυζαντινός), η Μουσκουφίτσα (Ζωοδόχου πηγής), και ο Άγιος Κωνσταντίνος (στο Αλαμάνο).

Ερειπωμένα η εξαφανισμένα σήμερα γνωστά ξωκλήσια είναι ο Άγιος Λιάς, στην κορυφή της Νυφίτσας, η Αγία Κυριακή Στο ξερόκαμπο, ο Άγιος Ασώματος, δυτικά του Παλαιού Σχολείου, ο Άγιος Αθανάσιος στ΄ Αλωνάκια και ίσως ο Άγιος Σπυρίδων στο Φλεβάρι και η Άγια Κυριακή στο Δερβένι (βόρεια από το Κουκουνάρι).

Όλα τα ερημοκλήσια γκρεμίστηκαν και χτίστηκαν στις δύο τελευταίες δεκαετίες γύρο από το χωριό· αν εξαιρέσει κανείς τον Άγιο Νικόλα και τον Άγιο Παντελεήμονα, ίσως ο Αϊδημήτρης ήταν το πιο παλιό. Στο Αλαμάνο όμως αν ληφθεί υπόψη το τοπωνύμιο Παλιός Αγ. Κων/νος, πρέπει να συμπεράνουμε ότι η πρώτη εκκλησία είχε χτιστεί τουλάχιστο πριν από δύο ή τρεις αιώνες. Ο Αϊ Λιάς είναι χτισμένος στο πιο εντυπωσιακό σημείο· στη δυτική κορυφή της Κλενιάτικης Νυφίτσας. Δεν αποκλείεται στο σημείο αυτό να υπήρχε αρχαίο κτίσμα.

Άγ. Νικόλαος

© 2024, Πολιτιστικός Σύλλογος Κλένιας.

Κατασκευή Ιστοσελίδας και Έρευνα Θανάσης Πίπιλος